En kulturresa i Hälsingland: Två dagar bland Världsarvsgårdar & Historiska skatter

Dag 1

Förmiddagsfika längs vägen på lämplig plats - kaffe/the & smörgås

Guidning vid Erik-Anders gården
Erik-Anders är en av sju hälsingegårdar som skrevs in på Unescos världsarvslista under namnet "Decorated Farmhouses of Hälsingland" år 2012. Världsarvet, Hälsingegården ligger efter den slingrande byvägen Asta i Söderala socken och har en herrgårdslik arkitektur. Inne i huset ligger rummen i hela två rader och här finns en pampig festsal på övervåningen med imponerande bredd. Gården visar prov på inredningar från flera epoker, från 1850 - 1950.

Lunch & lite egen tid på Erik-Anders - inkl. varmrätt, smör, bröd, sallad och kaffe på maten.

Besök på gamla mejeriområdet i Bollnäs - här finns tex. Återbrukshyttan, Keramikhyttan, Mobackes Trädgårds center, Väveriet - alla värt ett besök

Börja dagen med en god frukost på det mysiga Café Furiren som ligger precis intill vandrarhemmet och att få ny energi inför dagens äventyr. 

Incheckning & egen tid på Järvsöbaden samt gemensam 2 rätters middag på kvällen

Dag 2

Dagen startar med frukost & utcheckning

Besök på Kulturarvet Stenegård med Lill Babs museum alternativt Kämpens Hälsingegård

Stenegård välkomnar dig med en genuin hälsinge miljö som inspirerat besökare i århundranden. Ta en promenad i Trädgårds parken, den innehåller en anrik trädgård som anlades i sin nuvarande form på 1980-talet men som har en lång historia ända tillbaka till Julius Bruns tid.

Följ Lill-Babs karriär från det att hon startade och framåt. Allt ni ser i utställningen har tillhört Barbro, som nu hennes familj så generöst låter hennes publik ta del av

Kämpens: Välbevarad på ursprunglig plats med anor från början av 1500- talet. Ett bondehemman av stort kulturhistoriskt värde. Mängder av föremål bevarade från Hälsinglands allmogekultur. Flera föremål i gården finns bevarade sedan 1500- talet och i övrigt speglar inredningen olika tidsepoker, fram till mitten på 1900- talet.

Guidning vid Gästgivars

Gården Gästgivars, som ligger i Vallsta i Hälsingland, är en av de sju Hälsingegårdar som är upptagna på UNESCO världsarvslista. När man besöker Gästgivars möts man av en vackert bevarad gårdsmiljö från 1800-talet, där de handmålade tapeterna och det imponerande träsnideriet vittnar om en lång hantverkstradition. Med omgivande ängar och skogar får man uppleva en känsla av tidlöshet och den rika kulturhistorien som Hälsinglands bondgårdar bär med sig.

Egen tid på Gästgivars

På Gästgivars vill vi sprida odlingsglädje! Under säsong bedriver vi friodling på en yta om 1200m² i anslutning till gården. Här odlar vi grönsaker till vår restaurang samt blommor av alla dess slag! Här finns även Gästgivars egna lilla bondgård, ett samarbete med lantbruksskolan Nytorp.

På loftet i den gamla stallbyggnaden kan du botanisera bland lokalt hantverk. Här hittar du även våra egendesignade produkter i form av textilier, ljusstakar, brud korgar, brickor och servetter med motiv från gården. Vi har dessutom ett exklusivt utbud av vår egna tapet kollektion inspirerad av vägg dekorationerna i festhuset. Här finns även ett stort urval av byggnadsvårds produkter från Gysinge.

Lunch samt kort guidning vid Träslottet - Hans-Anders Gården - inkl. varmrätt, smör, bröd, sallad samt kaffe på maten.

Egen tid på Hans-Anders gården

Hans-Andersgården, är gården som dåvarande Arbrå kommun fick ärva av makarna Persson vilken senare utvecklades till Träslottet av Willy Maria Lundberg. Träslottet är ett av Hälsinglands största besöksmål sedan starten 1964.Willy Maria Lundberg sågs som Sveriges första konsumentupplysare. Hennes konsumentarbete uppmärksammades kanske främst på 1950- och 1960-talen, då framför allt för ångerveckan samt VDN-råd. 1964 skapade hon ett “kvalitetshus” – Träslottet i Arbrå i Hälsingland – som en inspirationskälla för konsumenter och där de kunde se både gamla och nya bruksting av god kvalitet.

Omgiven av grönskande trädgårdar och lekfulla skulpturer blir Träslottet en plats för både avkoppling och kreativt utforskande mitt i Hälsinglands landskap.

Hemfärd och stopp för eftermiddagsfika alternativt middag på lämplig plats på vägen hem.

Pris per person: från 3095 kr

Enkelrumstillägg och kostnad för buss tillkommer.