Tidsresan

Vendelbygden har en lång historia. Under en dag får ni färdas i historien från Vendel- vikingatid, till kyrkbygge och Örbyhus slott som har anor från mitten av 1400-talet. Idag är slottet ett av få barockslott i Uppland. Dagen avslutas med besök hos kunniga glasblåsare. 

Guidning av fornminnes området och kyrkan i Vendel
Guiden berättar om hur Vendel såg ut från stenåldern fram till vikingatid, om de rika båtgravarna och om det maktcentrum som en gång fanns i Vendel, en del av Svea rikes vagga. Även ett besök i kyrkan från 1200-talet för att se och höra berättelserna om de unika kyrkomålningarna och kyrkans historia. Besök i Vendeltidsmuseet.

Visning av Örbyhus slott
Redan på 1450-talet ägdes Örby av Johan Kristersson Vase, som var Gustav Vasas farfar. Detta markerar början på Vasaättens nära 200-åriga skede i Örbyhus historia. Det vackraste monumentet över Örbyhus slotts historia är tornet, som kan räkna sina dagar ända tillbaka till 1450-talet. Här utspelades rikshistoria i februari 1577 då Erik XVI förgiftades till döds av sin halvbror Johan III. Blev han förgiftad av ärtsoppan? Berättelsen upplevs direkt i Erik XIV:s fängelse, möjlighet ges också att njuta av den vackra slottsparken.

Lunch i historisk miljö Inkl. varmrätt, bordsvatten, smör, bröd, sallad samt kaffe på maten.

Besök hos glasblåsarna Rundlöf & Melhus
Medan det blåses glas förklarar ägarna utförligt de olika momenten i tillverkningen. Ni får se från början till färdig produkt hur de formar, färgar och blåser upp glaset. De berättar kort om sig själva och sin verksamhet. Ni får titta på nära håll, och de svarar gärna på era frågor under visningen. När visningen är slut får ni besök butiken där det finns möjlighet att köpa förstklassigt hantverk.

Pris från: 495kr per person
Tid: 5,5 tim
Minimiantal: 20 personer

Tillval/alternativ istället för glasblåseriet (annat pris)

Besök på Viksta Traktormuseum

Besök på Tobo Bruksmuseet + Eftermiddagsfika med kaffe/the & fikabröd

Museet visar Tobos historia från vallonbruks tiden till idag med fokus på Monark-epoken, 1937-1967, med dess tillverkning av skidor, radio och TV. Visste du att Tobo var Sveriges TV-tätaste ort 1958?